Mentiune:
Ca dosarul cu acte sa fie acceptat pentru plata pensiei este necesar sa adaugati si certificatul de mostenitor, daca persoana care face solicitarea nu este descendent sau ascendent de drept: parinti, copii, sot, sotie (cfr. Codul Civil, Cap. 1 Art. 653). Pentru mai multe detalii despre aceasta situatie va recomandam sa discutati si cu un notar.
CE FACEM CU PENSIA DECEDATULUI INCASATA NECUVENIT?
Ultima pensie poate fi incasata pentru luna in cursul careia a murit persoana pensionara, indiferent de zilele scurse din luna decesului. Dar, ce vom face cand persoana este decedata si pensia se incaseaza in continuare, chiar si dupa luna in care a avut loc decesul? Gasiti mai jos sfaturi practice cu privire la situatia incasarii necuvenite a pensiei decedatului.
Motivele nedorite ale incasarii
De cele mai multe ori problema incasarii pensiei persoanei decedate, in lunile ulterioare decesului, survine in urmatoarele cazuri. Se poate ajunge in situatia incasarii de pensie necuvenita, atunci cand pensia se incaseaza pe un card sau intr-un cont curent si mai putin atunci cand este livrata de catre un reprezentant al Postei Romane. Cum evitam pensia necuvenita?
Pentru a nu ajunge in situatia returnarii pensiei decedatului, este necesar ca rudele apropiate decedatului sa anunte imediat decesul la Casa de Pensii unde persoana care a decedat a avut depus dosarul pentru pensie. Anuntati si la ghiseul bancii unde persoana a avut contul curent si prezentati o copie a certificatului de deces la ghiseu. Daca pensia este virata in continuare pe cardul persoanei decedate, nu acceptati acest fapt si anuntati institutia in drept. Astfel evitati sa intrati sub incidenta legilor in vigoare si obligatia sa returnati sumele incasate necuvenit.
Ce spune legea?
Articolul 179 din Legea nr. 263/2010 (actualizata 2015) privind sistemul unitar de pensii publice, face referire la sumele incasate necuvenit dar si la sumele care nu se restituie:
Art. 179
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul general de prescriptie de 3 ani.
(2) In cazul prestatiilor de asigurari sociale, altele decat pensiile, recuperarea sumelor prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator sau, dupa caz, de institutia care efectueaza plata drepturilor de asigurari sociale.
(3) CNPP, prin casele teritoriale de pensii, precum si casele de pensii sectoriale recupereaza sumele platite necuvenit de la platitorii prevazuti la alin. (2).
(4) Sumele platite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii si al caselor de pensii sectoriale se recupereaza de la beneficiari in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
(5) Debitele reprezentand contributii de asigurari sociale sau prestatii de asigurari sociale mai mici de 10 lei nu se urmaresc.
(6) Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc.
(7) Sumele cu titlu de contributii de asigurari sociale, ramase nerecuperate de pe urma asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV, decedati, nu se mai urmaresc.
In Articolul 180 se face referire si la dobanzile aferente care se platesc:
Art. 180
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale, ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar, se recupereaza de la acesta, de la data primei plati a sumelor necuvenite, plus dobanzile aferente, pana la recuperarea integrala a prejudiciului.
(2) Sumele stabilite in conformitate cu prevederile alin. (1), ramase nerecuperate de la asiguratii decedati, nu se mai urmaresc.
Anuntarea decesului la Casa de Pensii si banca va poate scuti de aceste probleme. Daca se incaseaza ajutorul de deces, putem considera ca s-a adus la cunostinta Casei de Pensii decesul. Daca totusi pensia este incasata in continuare, anuntati acest fapt pentru a se opri livrarea pensiei si returnati sumele incasate. Pentru indrumari specializate va rugam sa contactati un notar ori un avocat.
Legea Funerara - Lege privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Sectiunea 1
Principii
Art. 1. - (1) Prezenta lege stabileste drepturile si obligatiile in legatura cu activitati funerare, cimitire si crematorii umane.
(2) Prevederile prezentei legi se aplica:
a) cultelor, bisericilor si comunitatilor religioase, denumite in continuare culte, autoritatilor administratiei publice locale, operatorilor economici, fundatiilor si asociatiilor, care detin in proprietate, in administrare sau in intretinere cimitire in functiune sau inchise, opere comemorative sau crematorii umane;
b) persoanelor fizice si/sau juridice care presteaza servicii funerare, precum si activitati legate de intretinerea si functionarea cimitirelor, a operelor comemorative sau a crematoriilor umane.
(3) In cazul mormintelor si/sau al operelor comemorative de razboi, prevazute in Lista monumentelor istorice, dispozitiile prezentei legi nu aduc atingere prevederilor Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi, cu modificarile ulterioare.
(4) In cazul inhumarii fatului nascut mort ori a unor parti sau organe umane se aplica prevederile prezentei legi, in masura in care nu exista prevederi legale contrare.
Art. 2. - (1) Oricine are dreptul la o inmormantare decenta si la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului.
(2) La stabilirea locului de veci si organizarea serviciilor funerare, persoanele in drept si prestatorii serviciilor funerare sunt obligati sa colaboreze intre ei, sa tina cont de vointa exprimata pe timpul vietii de catre defunct sau, in lipsa acesteia, vor tine seama de apartenenta religioasa a defunctului.
(3) Inmormantarea poate fi religioasa sau laica. Inmormantarea religioasa are loc cu respectarea canoanelor, obiceiurilor locului, traditiilor si regulamentelor cultului respectiv. In cazul inmormantarii laice, organizatorii stabilesc modul de desfasurare a procesiunii funebre.
Sectiunea a 2-a
Definitii
Art. 3. - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) cimitir - spatiul situat in intravilanul sau extravilanul localitatii, care a fost, este sau va fi destinat inhumarii;
b) opere comemorative de razboi - edificiile, monumentele de arta, placile si altarele comemorative, troitele, crucile, cenotafurile sau orice alte constructii ori lucrari, astfel cum sunt definite aceste opere la art. 5 din Legea nr. 379/2003, cu modificarile ulterioare;
c) lucrari funerare supraterane - insemnele, bordurile, imprejmuirile, lespezile, obeliscurile sau orice alte lucrari de arta pentru inhumare;
d) lucrari funerare subterane - criptele pentru locuri de inhumare;
e) zone protejate - zonele de locuit, zonele balneoclimaterice, zonele de odihna si recreere, institutiile social-culturale, unitatile sanitare si unitatile de invatamant.
Sectiunea a 3-a
Cimitirul
Art. 4. - Cimitirul se poate afla in proprietatea publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, a cultelor religioase legal recunoscute sau a unitatilor locale de cult/biserici in situatia cimitirelor confesionale, in proprietatea operatorilor economici, asociatiilor sau fundatiilor, cat si in proprietatea unui alt stat, cu respectarea tratatelor la care Romania este parte.
Art. 5.
(1) Administratorul cimitirului este proprietarul acestuia sau cel care detine dreptul de administrare.
(2) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a infiinta cimitire publice in fiecare localitate si de a le organiza astfel incat sa aiba sectoare corespunzatoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor sau a unitatilor locale de cult ce functioneaza in localitatea respectiva.
(3) In localitatile in care nu exista cimitire comunale si unele culte nu dispun de cimitir propriu, persoanele decedate care au apartinut respectivelor culte vor fi inhumate potrivit ritului propriu in cimitirele existente in functiune, exceptie facand cimitirele existente in functiune ce apartin cultelor mozaic si musulman.
(4) De prevederile prezentului articol beneficiaza si persoanele fara apartenenta religioasa.
Art. 6. - (1) Realizarea infrastructurii si a zonelor verzi din interiorul cimitirului, parcelarea, imprejmuirea si dotarea acestuia reprezinta obligatii ale proprietarului.
(2) Proprietarul cimitirului are obligatia intretinerii si a mentinerii in functiune a cimitirului. Aceasta obligatie a proprietarului poate fi indeplinita, pe baza de contract, si de un operator economic.
(3) Proprietarul cimitirului este obligat sa elaboreze regulamentul de organizare si functionare a cimitirului.
Sectiunea a 4-a
Infiintarea, inchiderea, desfiintarea si redeschiderea cimitirelor
Art. 7. - (1) In documentatiile de urbanism sunt cuprinse conditiile referitoare la infiintarea cimitirului.
(2) Realizarea si extinderea oricaror constructii sau a infrastructurii cimitirului se fac dupa obtinerea autorizatiei de construire eliberate in conditiile legii.
(3) Nu este necesara obtinerea autorizatiei de construire pentru executarea insemnelor, a bordurilor sau a imprejmuirilor locurilor de inhumare, pentru realizarea de obeliscuri sau a altor lucrari de arta plastica din cimitir.
(4) Pentru desfiintarea cimitirului este necesara obtinerea autorizatiei de desfiintare, potrivit prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) In cazul cimitirelor infiintate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, distanta minima admisa intre zonele protejate si gardul care delimiteaza cimitirul este de 100 m.
(6) Cimitirele se imprejmuiesc cu gard. La cimitirele infiintate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, gardul se dubleaza cu o perdea de arbori. Intre morminte si gardul cimitirului se va asigura o zona libera de 3 m.
Art. 8. - (1) La infiintarea cimitirului, proprietarul este obligat sa asigure:
a) drumurile interioare si aleile; b) sala de ceremonii funerare; c) spatiul tehnic care sa asigure temperatura de pana la 15 grade C, premergator ceremoniei funerare; d) existenta unei surse de apa utilizabila; e) WC-uri; f) spatiul amenajat corespunzator pentru depozitarea gunoiului; g) spatii verzi, arbusti, copaci pe marginea drumurilor si aleilor.
(2) In cazul cimitirelor inchise, in care nu se mai fac inmormantari, proprietarul este obligat sa indeplineasca obligatiile prevazute la alin. (l) lit. e)-g).
Art. 9. - (1) Daca toate locurile de veci din cimitir ori dintr-o parte a acestuia au fost ocupate, iar acest lucru este stabilit printr-o expertiza de specialitate, administratorul cimitirului, dupa ce in prealabil aduce la cunostinta publica prin mijloacele de informare in masa aceasta situatie, poate declara cimitirul sau partea corespunzatoare din acesta inchisa.
(2) Orice persoana care justifica un interes legitim poate contesta masura de inchidere a cimitirului la instantele competente, in situatia in care cimitirul apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale.
(3) In situatia in care cimitirul este cimitir confesional si proprietatea asupra acestuia a fost dobandita prin cumparare sau prin donatie, contestatia va fi solutionata de catre cultul detinator, conform regulamentului propriu.
(4) Exhumarea cadavrelor in vederea constatarii cauzelor mortii se face numai cu incuviintarea procurorului.
(5) Osemintele pot fi deshumate in orice perioada a anului, fara avizul autoritatilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, dupa 7 ani de la deces.
Art. 10. - La extinderea si redeschiderea cimitirului care a fost inchis se aplica regulile stabilite pentru infiintarea cimitirelor.
Art. 11. - Desfiintarea si schimbarea destinatiei unui cimitir se poate face numai dupa 30 de ani de la ultima inhumare si dupa stramutarea tuturor osemintelor, pentru motive temeinic justificate si cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte si a cultului respectiv. Desfiintarea cimitirelor inainte de acest termen se face cu avizul autoritatilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Sectiunea a 5-a
Intretinerea si functionarea cimitirelor
Art. 12. - Administratorul cimitirului este obligat sa asigure, atunci cand este nevoie, renovarea cladirilor, intretinerea si mentinerea in functiune a infrastructurii din cimitir, precum si intretinerea zonelor verzi a caror suprafata initial stabilita nu poate fi micsorata pentru crearea de noi locuri de inhumare.
Art. 13. - (1) Organizarea si functionarea cimitirelor si a crematoriilor se realizeaza in conditiile prezentei legi, in conformitate cu prevederile hotararii Guvernului adoptate potrivit prevederilor art. 36 si ale Regulamentului de organizare si functionare aprobat prin hotarare a consiliului local, precum si a regulamentelor de organizare si functionare proprii cultelor, prin care se instituie reguli generale pentru serviciile de inhumare si de incinerare.
(2) Administratorul cimitirului are urmatoarele obligatii:
a) sa respecte regulamentul de organizare si functionare a cimitirului; b) sa stabileasca regulile privind prestarea serviciilor de inhumare si de incinerare, precum si regulile privind prestarea altor servicii de catre operatori economici sau de persoane fizice autorizate; c) sa asigure corectitudinea concesionarilor si a atribuirii locurilor de inhumare, cu respectarea conditiei ca locul sa fie ingrijit; d) sa stabileasca regulile de acces in cimitir si orarul de functionare; e) sa asigure functionarea si intretinerea salii de ceremonii funerare, a spatiului prevazut la art. 8 alin. (l) lit. c) si a intregii infrastructuri; f) sa organizeze preluarea persoanelor decedate, deschiderea si inchiderea cimitirului; g) sa intocmeasca si sa pastreze registrele de evidenta si arhiva; h) sa asigure efectuarea si pastrarea curateniei, intretinerea drumurilor si a aleilor, deszapezirea acestora, colectarea si transportul gunoaielor; i) sa asigure paza si ordinea in perimetrul cimitirului sau al crematoriului, intretinerea imprejmuirilor; j) sa asigure servicii de relatii cu publicul si informarea vizitatorilor.
Art. 14. - (1) Administratorul asigura intocmirea si pastrarea unui registru de evidenta in care se inscriu in mod obligatoriu urmatoarele date: numarul curent, ziua, luna, anul inhumarii sau al asezarii in nisa a urnei cu cenusa, datele de identificare a defunctului, adresa de la ultimul domiciliu, data decesului, numarul parcelei, al randului si al locului de inhumare, numele si adresa persoanei care a comandat inhumarea si observatii cu privire la tipul si lucrarile locului de inhumare.
(2) In cazul inhumarii unei persoane decedate neidentificate, in registrul de evidenta se mentioneaza denumirea autoritatii care a dispus inhumarea si numarul dosarului cazului.
(3) Persoana care a solicitat inhumarea si concesionarul locului de inhumare au acces la registrul de evidenta.
(4) Administratorul este obligat ca, in timpul orelor de program, sa ofere informatii persoanelor care se intereseaza despre locul de inhumare a persoanei decedate.
Sectiunea a 6-a
Inmormantarea
Art. 15. - (1) Inmormantarea poate fi religioasa sau laica, precedata sau nu de incinerare.
(2) Locul si modalitatea inmormantarii vor fi conforme vointei exprimate in timpul vietii de persoana decedata, fara nicio modificare a ultimei vointe a acesteia.
(3) Daca pe timpul vietii persoana decedata nu si-a exprimat dorinta referitoare la inmormantare, locul si modalitatea inmormantarii se hotarasc de persoana, familia sau de autoritatea care se ingrijeste de inmormantare.
Art. 16. - (1) Cu privire la inmormantare sunt obligate sa dispuna urmatoarele persoane:
a) persoana care s-a angajat prin contract ca se va ingriji de inmormantare; b) persoana stabilita prin testamentul defunctului; c) in lipsa testamentului, sotul/sotia persoanei decedate, care a trait in aceeasi locuinta cu persoana decedata in ultima parte a vietii; d) alta ruda apropiata a decedatului, pana la gradul al IV-lea inclusiv.
(2) Daca nu exista nicio persoana obligata sa dispuna in legatura cu inmormantarea sau persoana obligata se gaseste intr-un loc necunoscut ori nu-si indeplineste obligatia, primarul unitatii administrativ-teritoriale in raza careia a avut loc decesul dispune cu privire la inmormantare.
Art. 17. - (1) Titularii dreptului de folosinta a locurilor de inhumare au obligatia de amenajare si de intretinere a acestor locuri si a lucrarilor funerare aferente existente, asigurandu-le un aspect cat mai ingrijit.
(2) La expirarea termenului de folosinta a locului de inhumare, concesionarul are drept de preemptiune, iar in caz de deces al concesionarului, dreptul de preemptiune revine persoanei celei mai apropiate in grad de rudenie cu acesta.
(3) Daca cimitirele au locuri amenajate pentru cultele recunoscute de lege, la acordarea dreptului de preemptiune se va tine cont si de specificul cultului respectiv.
Art. 18. - Administratorul cimitirului retrage dreptul de folosinta a locurilor de inhumare si ii instiinteaza in scris pe titularii dreptului de folosinta in urmatoarele cazuri:
a) titularului i se atribuie un alt loc de inhumare; b) parasirea sau mentinerea in stare de neingrijire pe o perioada mai mare de 2 ani a locurilor de inhumare si a lucrarilor funerare, dupa o notificare prealabila.
Art. 19. - Inhumarea sau incinerarea persoanelor decedate se face numai pe baza certificatului de deces, eliberat de ofiterul starii civile care a inregistrat decesul. Certificatul de deces se prezinta administratiei cimitirului, care pastreaza o copie dupa acesta.
Sectiunea a 7- a
Servicii funerare
Art. 20. - (1) Serviciile funerare constau in: primirea comenzii pentru inmormantare, transportul persoanei decedate, pregatirea pentru inmormantare, asezarea pe catafalc si organizarea ceremoniei de ultim ramas bun, coborarea sicriului in mormant, deschiderea si inchiderea mormantului, exhumarea si reinhumarea, incinerarea, preluarea urnei si asezarea acesteia in nisa speciala, predarea urnei.
(2) Exhumarile si reinhumarile se fac de administratiile cimitirelor, in prezenta familiei persoanei decedate sau a unui reprezentant al acesteia si a administratorului cimitirului, cu respectarea normelor sanitare antiepidemice.
(3) Unele dintre serviciile funerare prevazute la alin. (1) pot fi realizate si separat.
(4) Serviciul religios oficiat de reprezentantii cultelor cu ocazia inmormantarii nu se considera prestare de servicii funerare, potrivit prevederilor alin. (1).
Art. 21. - Prestarea serviciilor funerare se face potrivit prezentei legi, hotararii Guvernului adoptate potrivit prevederilor art. 36 si normelor tehnice sanitare emise de catre Ministerul Sanatatii.
Art. 22. - (1) Prestarea serviciilor funerare se poate face numai in spatii autorizate.
(2) In institutiile de sanatate publica se interzic infiintarea si functionarea spatiilor pentru prestari de servicii funerare, cu exceptia spatiilor necesare derularii formalitatilor, in cazul decesului produs in institutia respectiva. Se interzice personalului institutiei de sanatate publica sa influenteze rudele persoanei decedate in alegerea prestatorului de servicii funerare.
(3) Se interzice orice forma de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare in incinta institutiilor de sanatate. La biroul de intocmire a formalitatilor, pentru persoanele decedate in institutia respectiva se poate afisa lista alfabetica a firmelor furnizoare de servicii funerare, cu adresa si numarul de telefon.
(4) Pe teritoriul cimitirului, cu exceptia locului destinat acestui scop, publicitatea serviciilor funerare este interzisa.
Art. 23. - Pe timpul desfasurarii activitatilor sale specifice prestatorul de servicii funerare este obligat sa respecte dispozitiile solicitantului inmormantarii referitoare la procesul funerar sau, in cazul inmormantarii religioase, canoanele bisericesti.
Sectiunea a 8-a
Prestatorul de servicii funerare
Art. 24. - (1) Pot presta servicii funerare operatorii care indeplinesc criteriile prevazute de prezenta lege si de hotararea Guvernului adoptata potrivit prevederilor art. 36 si care obtin avizul consiliului local al unitatii administrativ-teritoriale in care isi desfasoara activitatea.
(2) Consiliul local elibereaza avizul operatorului care indeplineste urmatoarele conditii:
a) are capacitatea financiara si profesionala necesara; b) nu are datorii restante la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul local; c) dispune de spatiul corespunzator pentru desfasurarea obiectului de activitate in conditii decente.
Art. 25. - Criteriile profesionale pe care trebuie sa le indeplineasca prestatorul de servicii funerare se stabilesc prin hotarare a Guvernului, adoptata potrivit prevederilor art. 36.
Art. 26. - (1) Capacitatea financiara necesara prevazuta la art. 24 alin. (2) lit. a) consta intr-un fond de garantare constituit pentru plata despagubirilor datorate in cazul neindeplinirii sau al indeplinirii defectuoase a prestarilor de servicii funerare. Nivelul fondului de garantare se stabileste prin hotarare a Guvernului, adoptata potrivit prevederilor art. 36.
(2) Constituie fond de garantare: a) suma depusa intr-un cont special la banca la care operatorul economic are deschis contul curent; b) garantia bancara sau asigurare de malpraxis incheiata la valoarea fondului de garantare stabilit prin hotarare a Guvernului.
Sectiunea a 9-a
Transportul persoanelor decedate
Art. 27. - (1) Transportul persoanelor decedate in vederea inhumarii in aceeasi sau in alta localitate se face in sicrie cu capac, cu autovehicule special amenajate in acest scop, care respecta prevederile normelor sanitare si antiepidemice.
(2) Transportul persoanelor decedate din cauza unor boli contagioase se poate face numai pe baza certificatului eliberat de un medic specialist in medicina legala sau anatomie patologica si a adeverintei de inhumare eliberate de autoritatea administratiei publice locale.
Art. 28. - (1) Pentru transportul persoanelor decedate in strainatate este necesar acordul autoritatilor din tara respectiva, precum si aprobarea institutiei de sanatate publica competenta din unitatea administrativteritoriala in care a avut loc decesul.
(2) Pentru aducerea in Romania a persoanelor decedate sunt necesare aprobarea oficiului consular al Romaniei din tara respectiva, aprobarea autoritatilor de sanatate publica din tara respectiva, precum si declaratia de primire din partea administratiei cimitirului in care are loc inhumarea.
(3) In cazurile de deces datorat bolilor transmisibile, carantabile, se iau masurile de prevenire a raspandirii infectiei impuse de inspectiile sanitare de stat judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Transportul persoanelor decedate in acest mod se face numai cu avizul sanitar de transport eliberat de autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(4) Transportul persoanei decedate in afara localitatii in care s-a produs decesul se face dupa imbalsamare, intr-un sicriu impermeabil si inchis etans, al carui fund este acoperit cu materii absorbante.
(5) Transportul international al corpurilor persoanelor decedate din tara in strainatate se face pe baza unui pasaport de transport mortuar, eliberat de catre autoritatile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in functie de locul unde s-a produs decesul sau exhumarea.
(6) Transportul international al corpurilor persoanelor decedate se face in sicriu impermeabilizat, inchis etans, al carui fund este acoperit cu un strat de 5 cm grosime din materiale absorbante (rumegus, turba), imbibate intr-o solutie dezinfectanta. Sicriul se depune intr-o lada din lemn, bine etanseizata.
Sectiunea a 10-a
Incinerarea
Art. 29. - Infiintarea, transformarea, reinnoirea crematoriilor se fac in conformitate cu prevederile documentatiilor de urbanism, pe baza autorizatiei de constructie.
Art. 30. - Daca, in conformitate cu mentiunea din certificatul de deces, persoana decedata poate fi incinerata, incinerarea poate avea loc in oricare crematoriu uman in functiune din tara. Administratia crematoriului pastreaza o copie a certificatului de deces.
Art. 31. - Pentru incinerarea unei persoane straine decedate in Romania sau in cazul unei persoane straine decedate in alta tara si transportate in Romania este nevoie de aprobarea oficiului consular din Romania al tarii al carei cetatean a fost defunctul sau, in lipsa acestuia, de aprobarea autoritatilor competente de la ultimul domiciliu al defunctului.
Art. 32. - Persoanele decedate neidentificate nu pot fi incinerate.
Sectiunea a 11-a
Intretinerea cimitirului
Art. 33. - (1) Pentru mentinerea in functiune si intretinerea cimitirului, autoritatea administratiei publice locale poate incheia contract de prestari de servicii publice cu operatorul economic care indeplineste conditiile prevazute de prezenta lege si de hotararea Guvernului adoptata potrivit prevederilor art. 36.
(2) Contractul de prestari de servicii publice cuprinde urmatoarele clauze obligatorii:
a) partile contractante; b) enumerarea serviciilor prestate; c) modalitatea si perioada de realizare a serviciilor; d) parametrii cantitativi si calitativi de indeplinit; e) durata contractului, care nu poate fi mai mica de 5 ani si mai mare de 15 ani, cu posibilitate de prelungire; f) modalitatea de finantare a serviciului; g) contravaloarea serviciilor prestate si modalitatea de plata; h) locul desfasurarii activitatii; i) regulile de utilizare, intretinere, reinnoire si inlocuire a mijloacelor fixe din patrimoniul autoritatii publice, puse la dispozitie; j) cantitatea si calitatea dotarilor necesare prestarii serviciilor.
Art. 34. - (1) Contravaloarea concesiunii locurilor de inhumare pe teritoriul cimitirului, precum si taxa pentru alte activitati desfasurate de operatorii economici se stabilesc de proprietarul cimitirului. (2) Accesul vizitatorilor in cimitir este gratuit.
CAPITOLUL II
Dispozitii finale
Art. 35. - In cazul mormintelor si/sau al operelor comemorative de razboi, sunt aplicabile prevederile Legii nr. 379/2003, cu modificarile ulterioare.
Art. 36. - In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, prin hotarare a Guvernului se stabilesc: a) criteriile profesionale pe care trebuie sa le indeplineasca prestatorii de servicii funerare, precum si normele tehnice si sanitare ale acestor servicii;
b) normele si regulile detaliate privind infiintarea, extinderea, inchiderea, desfiintarea, redeschiderea cimitirelor, precum si cele privind inhumarea, incinerarea, deshumarea si reinhumarea; c) normele tehnice si sanitare pentru crematoriile umane; d) nivelul fondului de garantare.
Art. 37. - (1) Prezenta lege intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
(2) Prezenta lege se completeaza cu dispozitiile legale referitoare la cimitire, cuprinse in Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.
Art. 38. - La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Capitolul X - Normele de igiena privind inhumarea, transportul si deshumarea cadavrelor umane, cuprinzand art. 149-154, din Ordinul ministrului sanatatii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.
Despagubiri in caz de deces prin accident de munca
Potrivit Legii nr. 346/2002 referitoare la asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, angajatorii au obligatia de a lua legatura cu asiguratorul si de a-l pune in tema asupra accidentelor soldate cu incapacitate de munca sau cu decesul asiguratilor. Comunicarea trebuie sa aiba loc imediat ce angajatorul a aflat despre accidentul in cauza.
In cazul decesului unei persoane asigurate, ca urmare a unui accident de munca sau care se datoreaza unei boli profesionale, beneficiaza de despagubire in caz de deceso singura persoana, care poate fi: sotul supravietuitor, parintele, tutorele, copilul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa oricarei dintre aceste persoane, poate beneficia de despagubire persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile survenite in urma decesului.
Primul pas este acela de a completa cerereapentru obtinerea despagubirii in caz de deces, cerere care se depune la sediul asiguratorului, insotita de actele din care rezulta dreptul solicitantului, potrivit prezentei legi.
Admiterea sau respingerea cererii depuse va fi emisa de catre asigurator nu mai tarziu de 20 de zile de la data depunerii cererii. Decizia va trebui sa fie in scris, adresata solicitantului in termen de 5 zile de la data emiterii ei.
Cuantumul despagubiriiin caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica. Odata stabilita suma despagubirii in caz de deces, plata trebuie efectuata in termen de 15 zile de la data in care s-a transmis decizia. Dupa efectuarea platii despagubirii in caz de deces, asiguratorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original mentiunea "Achitat despagubire in caz de deces, Nr. 346/2002″, data, semnatura si stampila.
Casa teritoriala de pensiipe raza careia isi are domiciliul solicitantul va acorda despagubirea, urmând sa efectueze decontarea acesteia cu casa teritoriala de pensii care a inregistrat accidentul de munca/boala profesionala, dupa caz.
Pentru efectuarea decontarii, casa teritoriala de pensie care a efectuat plata va transmite casei teritoriale de pensii care a inregistrat accidentul de munca/boala profesionaladosarul in copie, pe care se va mentiona "conform cu originalul", dupa caz.
Obligatia privind comunicarea revine si persoanelor asigurate cum ar fi:
• asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
• persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
• persoane angajate in institutii internationale;
• comanditati, administratori sau manageri;
• membri ai asociatiei familiale;
• alte persoane interesate, care isi desfasoara activitatea pe baza altor raporturi juridice decat cele mentionate anterior.
• proprietari de bunuri si/sau arendasi de suprafete agricole;
• proprietari de bunuri si/sau arendasi de suprafete forestiere;
• persoane care desfasoara activitati agricole in cadrul gospodariilor individuale;
• persoane care desfasoara activitati private in domeniul forestier
• membri ai societatilor agricole;
• urmasilor acestora, in cazul in care accidentul de munca s-a soldat cu decesul asiguratului.
Odata clarificata problema despagubirii, urmatorul pas este acelaal inmormantarii si tot ceea ce tine de aceasta. Pentru a usura intreaga procedura puteti opta pentru servicii funerare complete oferite de catre firmele de pompe funebre. Acestea se pot ocupa de toti pasii aferenti unui eveniment precum decesul. Firmele de pompe funebre dispun de servicii funerare complete si non stop astfel incat puteti le puteti contacta in orice moment pentru a solicita informatiile necesare. De la transport funerar international, imbalsamare, toaletare decedat si pana la inmormantare si pomana, acestea sunt cea mai buna alegere in astfel de situatii.
Documentatie preliminara necesara inhumarii
Acte necesare:
• buletinul defunctului
• certificatul de nastere al defunctului
• acte medicale ale defunctului (bilet externare / scrisoare medicala / recomandare)
• talon de pensie (daca este cazul)
• hainele defunctului (de la A la Z)
• buletinul unui membru al familiei.
• act concesiune loc de veci (necesar la administratia cimitirului)
Plata pensiei neincasate a pensionarului decedat
In multe cazuri ne-am intalnit cu familii indoliate care au intrebat cum se procedeaza pentru a beneficia de plata pensiei pentru luna in care a avut loc decesul. Regasiti mai jos actele necesare si informatiile care va pot ajuta in acest demers.
Legea nr. 19/2000, la art. 97 ne spune ca pensia care nu a fost incasata de catre pensionar pe durata vietii, pentru luna in care a avut loc decesul (sau alte drepturi restante de pensie cuvenite si neincasate pana la deces) se plateste catre sotul / sotia supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori.
Dosarul cu actele necesare pentru plata pensiei decedatului se depun la Casa Teritoriala de Pensii a sectorului unde isi avea domiciliul persoana decedata. Institutia va elibera un ordin de plata (o adeverinta) si va oferi indicatii despre Oficiu Postal (de obicei Oficiul Postal de unde primea pensia persoana care a decedat).
Drepturile pot fi solicitate Casei de Pensii in cadrul termenului general de prescriptie, respectiv in perioada de 3 ani calculati cu incepere de la data decesului. Recomandarea noastra este de a depune dosarul cu acte cat mai repede posibil.
Plata pensiei se va face pentru luna in cursul careia a decedat persoana, indiferent de zilele sau orele scurse din luna respectiva si doar daca pensia nu a fost deja incasata de catre pensionar inainte de deces.
Acte necesare:
• Cerere tip
• Certificatul de deces (original si copie);
• Actul de identitate al solicitantului (original si copie);
• Acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
• Certificat de mostenitor (original si copie);
• Copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.
Documentatie preliminara necesara inhumarii
Acte necesare:
• buletinul defunctului
• certificatul de nastere al defunctului
• acte medicale ale defunctului (bilet externare / scrisoare medicala / recomandare)
• talon de pensie (daca este cazul)
• hainele defunctului (de la A la Z)
• buletinul unui membru al familiei.
• act concesiune loc de veci (necesar la administratia cimitirului)
Plata pensiei neincasate a pensionarului decedat
In multe cazuri ne-am intalnit cu familii indoliate care au intrebat cum se procedeaza pentru a beneficia de plata pensiei pentru luna in care a avut loc decesul. Regasiti mai jos actele necesare si informatiile care va pot ajuta in acest demers.
Legea nr. 19/2000, la art. 97 ne spune ca pensia care nu a fost incasata de catre pensionar pe durata vietii, pentru luna in care a avut loc decesul (sau alte drepturi restante de pensie cuvenite si neincasate pana la deces) se plateste catre sotul / sotia supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori.
Dosarul cu actele necesare pentru plata pensiei decedatului se depun la Casa Teritoriala de Pensii a sectorului unde isi avea domiciliul persoana decedata. Institutia va elibera un ordin de plata (o adeverinta) si va oferi indicatii despre Oficiu Postal (de obicei Oficiul Postal de unde primea pensia persoana care a decedat).
Drepturile pot fi solicitate Casei de Pensii in cadrul termenului general de prescriptie, respectiv in perioada de 3 ani calculati cu incepere de la data decesului. Recomandarea noastra este de a depune dosarul cu acte cat mai repede posibil.
Plata pensiei se va face pentru luna in cursul careia a decedat persoana, indiferent de zilele sau orele scurse din luna respectiva si doar daca pensia nu a fost deja incasata de catre pensionar inainte de deces.
Acte necesare:
• Cerere tip
• Certificatul de deces (original si copie);
• Actul de identitate al solicitantului (original si copie);
• Acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
• Certificat de mostenitor (original si copie);
• Copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.
Un membru al familiei este asigurat
In cazul decesului unui membru al familiei pensionarului sau asiguratului, ajutorul de inmormantare este garantat prin legea 263/2010 articolul 121.
In acest caz ajutorul de deces este asigurat de casa teritoriala de pensii sau angajator sau centrul militar sau institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj. HG 257/2011 ART. 110
In intelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a) sotul/sotia;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial ori cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
Depunerea dosarului pentru obtinerea ajutorului de deces (ajutorului de inmormantare) la casa teritoriala de pensii sau angajator sau centrul militar sau institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj
Documentele necesare obtinerii ajutorului de deces:
Actul de identitate al solicitantului
Cerere pentru obtinerea ajutorului de deces
Certificatul de deces in original (pe verso va fi mentionata achitarea ajutorului de deces)
Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces
- se va face prin facturile doveditoare sau prin declaratie notariala pe propria raspundere
MILITAR
Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, art 81: In sistemul pensiilor militare de stat, in afara pensiilor se mai pot acorda, in conditiile prezentei legi, urmatoarele drepturi:
Ajutor de deces, conform prevederilor legale, in cazul decesului militarului, politistului sau functionarului public cu statut special, pensionarului militar ori al unui membru al familiei acestuia.
In cazul decesului asiguratului cu grad militar prevazut de legea 263/2010 art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia, ajutorul de deces este asigurat de centrul militar. Explicatii suplimentare pot fi gasite in normele de aplicare a legii 263/2010, oferite prin HG 257/2011 Depunerea dosarului pentru obtinerea ajutorului de deces (ajutorului de inmormantare) la centrul militar
Documentele necesare obtinerii ajutorului de deces:
Actul de identitate al solicitantului
Cerere pentru obtinerea ajutorului de deces
Certificatul de deces in original
Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces
- se va face prin facturile doveditoare sau prin declaratie notariala pe propria raspundere
Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la centrul militar, in cazul decesului militarului prevazut in Legea pensiilor nr. 263/2010:
– la art. 6 alin. (1) pct. I:
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
– si la art. 6 alin. (1) pct. V: cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.M
ANGAJAT
In cazul decesului asiguratului prevazut de art. 121 alaturi de art. 6 alin. (1) pct. I, II si V din legea 263/2010 , respectiv al unui membru de familie al acestuia, ajutorul de deces este oferit de angajator. Explicatii suplimentare pot fi gasite in normele de aplicare a legii 263/2010, oferite prin HG 257/2011
Daca decedatul avea calitatea de functionar pulic (bugetar, angajat al unei institutii publice) sunt aplicabile dispozitiile legii 188/199 -privind statul functionarului public.
Articolul 40
1. In caz de deces al functionarului public, membrii familiei, care au, potrivit legii, dreptul la pensie de urmas, primesc pe o perioada de 3 luni echivalentul salariului de baza din ultima luna de activitate a functionarului public decedat.
2. In cazul in care decizia pentru pensia de urmas nu a fost emisa din vina autoritatii sau a institutiei publice in termen de 3 luni de la data decesului, aceasta va achita in continuare drepturile prevazute la alin. (1) pana la emiterea deciziei pentru pensia de urmas.
Documentele necesare obtinerii ajutorului de deces:
Actul de identitate al solicitantului
Cerere pentru obtinerea ajutorului de deces
Certificatul de deces in original
Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces
- se va face prin facturile doveditoare sau prin declaratie notariala pe propria raspundere
Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut in Legea pensiilor nr. 263/2010: Articolul 129.
Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
Articolul 6 alin. (1) pct. I: a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
- la art. 6 alin. (1) pct. II: persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- si la art. 6 alin. (1) pct. V: cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.
PENSIONAR
Depunerea dosarului pentru obtinerea ajutorului de deces (ajutorului de inmormantare) la Casa de Pensii - competenta fiind atribuita casei de pensii de la ultimul domiciliu al decedatului.
Documentele necesare obtinerii ajutorului de deces:
Talonul de pensie original al decedatului
Actul de identitate al solicitantului
Cerere tip pentru obtinerea ajutorului de deces
Certificatul de deces in original
Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces
- se va face prin facturile doveditoare sau prin declaratie notariala pe propria raspundere
IMPORTANT: In situatia in care decesul survine inainte de data incasarii drepturilor banesti provenite din pensie, familia decedatului va beneficia de suma integrala printr-o adeverinta obtinuta de la Casa de Pensii, competenta pentru acordarea ajutorului de deces, prin depunerea cererii pentru plata sumelor ramase neincasate de catre pensionarul decedat.
In cazul decesului pensionarului sau a unui membru al familiei acestuia, ajutorul de inmormantare este garantat prin legea 263/2010 articolul 121, ajutorul de deces este asigurat de casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala. Explicatii suplimentare pot fi gasite in normele de aplicare a legii 263/2010, oferite prin HG 257/2011
CAPELA BOBOCUL
STR. 22 DECEMBRIE, Nr. 1,
PETROŞANI, Cod Postal 332020,
Jud. HUNEDOARA
Nr. Reg. Com: J20/50/1998
CUI: 10135900
NON STOP
Telefon:
0722 526 516
Email:
zaharia_cristi2001@yahoo.com